Kakaolu Muhallebi Kakaolu muhallebi, ülkemizde uzun zamandır yapılan ve süt tatlıları arasında en çok sevilenlerden biridir. Geçmişte annelerimizin sık sık yaptığı bu tatlı, günümüzde genellikle hazır olarak tüketilen bir tatlı çeşidi haline gelmiş olsa da, evlerimizde kolaylıkla yapabileceğimiz bir tatlıdır. Bu nedenle, aile bireylerine ve misafirlerinize kendi yaptığınız muhallebiyi ikram edebilirsiniz. Özellikle kakaolu muhallebi en sevdiğim olduğu için bugün sizlere bu tatlının tarifini vereceğim. Ayrıca yaz aylarında çok rahat tüketilebilen bu süt tatlısını mutlaka öğrenmeniz gereken bir tariftir. Muhallebi, Türk kültürünün en bilinen ve en eski süt tatlılarından biridir. Eskiden muhallebi dükkanları bile varmış ve sevgililer buralarda buluşurlarmış. Şimdi ise bu geleneğin yerini kafeler ve çay bahçeleri almış durumda. Bu nedenle, bazen eskinin güzelliklerini yok etmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Keşke bazı güzel değerleri koruma şansımız olsaydı. Böylelikle muhallebi kültürü bu kadar arka plana itilmiş olmayacak ve halen o güzel sohbet ve muhabbetlerin yapıldığı bir yer olarak kalabilecekti. Gelelim kakaolu muhallebinin nasıl yapıldığını ve malzemelerinin ne olduğuna. Kakaolu Muhallebinin Malzemeleri
Kakaolu Muhallebi Nasıl Yapılır? Muhallebimizi yapmak için gereken malzemeleri önümüze alarak bir tencere içine un, kakao, süt ve şekeri ekleyin. Ocak üzerinde homojen bir kıvam alana kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayan karışıma vanilya ve tereyağını ilave ettikten sonra kısık ateşte ortalama beş dakika daha pişirin. Bu arada belirtmek isterim ki karışımı sürekli karıştırmazsanız, üzerinde oluşan kuru tabaka tatlı içinde hoş olmayan görüntülere neden olabilir. O yüzden karışımı yaparken sürekli karıştırmanız gerekmektedir. Tenceremizi ocaktan alıp, kakaolu muhallebimiz için hazırladığımız kaseleri önümüze alalım ve içine alabildiği miktarlarda kakaolu muhallebi karışımını dökelim. Karışım bitene kadar kaselere dökme işlemi tekrarlanmalıdır. Kaselere koyduğunuz kakaolu muhallebilerin güzel soğuk kıvama gelebilmesi için ortalama üç saat kadar buzdolabında dinlendirilmesi gerekmektedir. Dinlenme işlemi bittiğinde kakaolu muhallebi servis edilebilir hale gelir. Unutmayın, bütün süt tatlılarını evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Maliyet olarak da çok avantajlı olmasının yanında, taze ve el yapımı olmasının ayrıcalığı bir başkadır. Kakaolu muhallebi hazır. Afiyet olsun. |
Nebâlet
03 Ağustos 2024 CumartesiBu kakaolu muhallebiyi yaparken un ve kakaoyu eklerken topaklanma olmaması için nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca sürekli karıştırmazsam muhallebinin üzerinde oluşabilecek kuru tabaka tam olarak nasıl bir sorun yaratıyor?
Cevap yazAdmin
03 Ağustos 2024 CumartesiMerhaba Nebâlet,
Un ve Kakaoyu Eklerken:
Un ve kakaoyu eklerken topaklanma olmaması için öncelikle bu malzemeleri eleyerek eklemen iyi olur. Ayrıca, eklerken sürekli karıştırmak da önemlidir. Malzemeleri azar azar ve yavaş yavaş ekleyerek karıştırırsan, topaklanma riskini azaltmış olursun.
Kuru Tabaka Sorunu:
Muhallebi pişerken üzerinde oluşabilecek kuru tabaka, muhallebinin homojen yapısını bozabilir ve tat olarak da farklılıklar yaratabilir. Bu nedenle, muhallebiyi sürekli karıştırmak ve piştikten sonra da üzerini streç filmle kapatmak, kuru tabaka oluşumunu engelleyebilir.
Umarım bu bilgiler işine yarar. Kolay gelsin!