Vanilyalı Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Vanilyalı Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Kakaolu Kek

Vanilyalı kakaolu kek, kakao ve vanilyanın mükemmel uyumunu sevenler için oldukça lezzetli bir tatlıdır. Türk mutfağında klasikleşmiş ve yerini almış kek tariflerinden biridir. Yapımı oldukça kolay olup, fazla zaman almadan hazırlanabilir. Yemekten sonra, arkadaş toplantılarında, misafirlere çayın ya da kahvenin yanında aperatif olarak kolaylıkla sunulabilir.

Vanilyalı Kakaolu Kek İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Kakao Karışımı İçin

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Yarım çay bardağı süt

Vanilyalı Kakaolu Kek Nasıl Yapılır?

Vanilyalı kakaolu kek tarifine geçmeden önce tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Kek yapımına başlamadan 1-2 saat öncesinden özellikle yumurtaların oda sıcaklığında bekletilmesi, kekin daha güzel kabarmasına yardımcı olacaktır. Kek hamuruna ilave edilecek malzemelerin sırası oldukça önemlidir. Bu nedenle önce yumurtalar konulacak, ardından sıvı malzemelere geçilecektir. Son olarak katı malzemeler de ilave edilerek kek hamuru böylelikle hazırlanmış olacaktır.

Kek hamuru için derin bir kâse tercih edilir. Öncelikli olarak yumurtalar şeker ile şeker eriyene kadar mikser ile iyice çırpılır. Daha sonra sıvı yağ ilave edilir. Sıvı yağ çırpıldıktan sonra içerisine süt ilave edilir. Kek yapımının en önemli püf noktası, tüm malzemelerin iyice çırpılmasıdır. Daha sonra kabın içerisine vanilya, kabartma tozu ve un ilave edilir. Mikserin yüksek hızında yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpılır.

Hazırlanan kek hamurunun üçte biri ayrı bir kâseye alınır. Kalan malzemeye limon kabuğu rendesi ilave edilerek iyice karıştırılır. Ayrı bir kâseye alınan kek hamuruna kakao ve süt ilave edilerek mikser ile tekrar çırpılır. Böylelikle bir tarafta vanilyalı, diğer tarafta kakaolu kek karışımı elde edilir.

Vanilyalı kakaolu kek için kullanılacak olan kek kalıbının her tarafı iyice yağlanır. Hazırlanan vanilyalı kek karışımı kalıba dökülür ve üzeri düzeltilir. Vanilyalı kek hamurunun üzerine kakaolu karışım dökülür. Bir kaşık yardımıyla kek kalıbında dalgalanmalar yapılarak istenilen şekiller verilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının orta katında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir. Kekin güzel kabarması ve fırının ısısını kaybetmemesi için ilk 10 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kek sönecektir.

İlerleyen dakikalarda kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına kürdan batırılarak kontrol edilir. Kek pişmediyse kürdan ıslak hamurlu şekilde, kek piştiyse kürdan kuru olarak çıkacaktır. Kekin pişmesine yakın içinin de aynı oranda pişmesi için fırın 160 dereceye düşürülür. Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarılmamalıdır. Bir müddet fırın ısısında içini çekmesi için beklenir.

Kek oda sıcaklığına alındıktan sonra ters çevrilerek kalıptan çıkması beklenir. Bu süreyi kısaltmak için kek kalıbının üzerine ıslak bez konularak kekin daha kolay kalıptan ayrılması sağlanabilir. Kalıptan çıkarılan vanilyalı kakaolu kek istenilen şekilde dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kakaolu Toplar Kek Tarifi

Kakaolu Toplar Kek Tarifi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumuşak Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Kakaolu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Kakaolu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sos Tarifi ve Malzemeleri