Kakaolu Sade Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu sade kek, çay saatlerinin vazgeçilmezi ve misafir sofralarının gözdesidir. Pratik hazırlanışıyla sıkça tercih edilirken, kakao içerdiği faydalarla da sağlığa katkı sağlar. Hem çocuklar hem de büyükler için keyifli bir atıştırmalık olan bu kek, tazeliğini uzun süre korur.
Kakaolu Sade Kek Tarifi ve Malzemeleri
20 Ağustos 2024

Kakaolu Sade Kek


Kakaolu sade kek, çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçilerinden biridir. Misafir ağırlamalarında en çok tercih edilen türlerden biri olup, hazırlaması oldukça pratik ve kolaydır. İçerdiği malzemeler sayesinde doyurucu bir özelliğe sahiptir ve ara öğünlerde açlığı bastırmak için harika bir atıştırmalıktır. Aynı zamanda çocukların da çok sevdiği bir lezzettir. Çocukları hazır gıdalardan uzak tutmak adına da cazip bir seçenektir. Oda sıcaklığında kapalı bir kap içerisinde 3 gün boyunca tazeliğini koruyabilir. Buzdolabının derin dondurucu kısmında ise 2 veya 3 ay boyunca muhafaza edilebilir.

Kakaonun Faydaları


Kakaolu kekin içerisindeki kakao, vücut için birçok fayda sağlar. Kakao, içerdiği antioksidanlarla kanser oluşumunu önler. Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu içerir. Aynı zamanda bol miktarda bakır içerir ve cildin tazeliğini koruyarak yenilenmesine yardımcı olur. Damar yapısını onarır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda enerji verir ve iç organ kaslarını korur. Damarlardaki tıkanıklık sorunlarını giderir.

Kakaolu Sade Kekin Besin Değerleri (100 gram için)


  • Protein (g): 6.11
  • Karbonhidrat (g): 48.14
  • Yağ (g): 5.71
  • Kolesterol (mg): 80.81
  • Potasyum (mg): 110.44
  • Sodyum (mg): 88.52
  • Kalsiyum (mg): 35.38
  • Vitamin A (IU): 207.92
  • Vitamin C (mg): 0.06
  • Demir (mg): 1.23

Malzemeler

  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu

Kakaolu Sade Kek Nasıl Yapılır?

Derin bir çırpma kabının içerisine ilk olarak yumurtaları kırın. Aynı kabın içerisine şekeri ilave edin. Bir mikser yardımı ile şeker eriyene kadar çırpın. Kabın içerisindeki iki malzemenin kıvamının yerinde olması için, renginin değişmesi ve kabarması gerekmektedir. Bu işlem tamamlanırsa kek daha fazla kabaracaktır. Çırpılan karışıma sıvı yağı, sütü ve kakaoyu ekleyin. Çırpma işlemini sürdürün ve kakaonun iyice karışmasını sağlayın. Ayrı bir kabın içerisine, unu, vanilyayı ve kabartma tozunu elek yardımı ile eleyin. Elenmiş bu malzemelerin içerisine hava dolacaktır ve bu durumda da kek çok kabaracaktır. Elenen malzemeleri çırpılmaya devam eden hamurun içerisine yavaş yavaş ekleyin. Un topakları kalmayana kadar çırpma işlemini sürdürün.

Hazırlamış olduğunuz hamuru, yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin içerisine dökün. Tepside bulunan hamuru bir spatula yardımı ile iyice yayın. Hamurun havasını almak için, tepsiyi üç santim yükseklikten yumuşak bir zemin üzerine hafifçe bırakın. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. Bu işlem sayesinde, hamurun içerisindeki hava dışarı çıkacak ve böylece kek çok kabaracaktır.

Önceden ısıtılmış olan 250 derece fırına keki pişmesi için bırakın. Yaklaşık 30 dakika kadar keki pişirin. Kekin piştiğini anlamanın en pratik yolu, bir kürdanı kekin orta kısmına batırmaktır. Kürdanın uç kısmı kuru çıkarsa kek pişmiş demektir. Eğer kürdanın uç kısmında hamur olursa kekin biraz daha pişmesi gerekmektedir.

Pişirme işlemi tamamlanmış olan keki soğuması ve dinlenmesi için bir kenarda yaklaşık 1 saat bekletin. Kekin dilimlenme esnasında hamur olmaması için bu işlem yapılmalıdır. Aksi takdirde kek hamur olabilir. Soğuyan ve dinlenmiş olan kek servis aşaması için hazırdır. Bir bıçak yardımı ile keki dilimleyin ve servis tabağına yerleştirin. Bu lezzetli kekin servis aşamasında yanına meyve dilimleri ve ceviz parçaları da eklenebilir. Böylece kek ağır gelmez ve görsel güzelliği artar.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İmruz 20 Temmuz 2024 Cumartesi

Kakaolu sade kek yaparken neden şeker ve yumurtayı uzun süre çırpmanız gerekiyor? Bu işlem kekin kabarmasına nasıl bir etkide bulunuyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

İmruz, şeker ve yumurtayı uzun süre çırpmanın kekin kabarması üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu işlem, yumurtadaki proteinlerin şekerle birlikte çırpılması sonucu havalanarak karışımın içine hava kabarcıklarının girmesini sağlar. Bu hava kabarcıkları, kek pişerken genleşir ve kekin daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlar. Bu nedenle, şeker ve yumurtayı yeterince çırpmak kekin dokusu ve kabarması için çok önemlidir.

Çok Okunanlar
İlginizi Çekebilir
Kakaolu Un Kurabiyesi
Kakaolu Un Kurabiyesi
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kakaolu Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri
Islak Kek Tarifi
Islak Kek Tarifi
Bisküvili Kakaolu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Bisküvili Kakaolu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Çikolata Parçalı Kek Tarifi
Çikolata Parçalı Kek Tarifi
Güncel
Kakaolu Dondurma Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Dondurma Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kakaolu Cupcake Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Cupcake Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kakaolu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Enfes Kakaolu Kek Tarifi
Enfes Kakaolu Kek Tarifi
Kakaolu Toplar Kek Tarifi
Kakaolu Toplar Kek Tarifi
Kakaolu Tatlılar Tarifleri ve Malzemeleri
Kakaolu Tatlılar Tarifleri ve Malzemeleri
Kakaolu Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Yumuşak Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri
Yumuşak Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Muzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kakaolu Muzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri