Kakao, neredeyse her türlü tatlı türünde kullanılan bir üründür. Özellikle kekler (ıslak, meyveli, çerezli mozaik kekler gibi), sütlü tatlılar (muhallebi, kazandibi, tavuk göğsü gibi), pudingler, puflar ve eklerde çok aktif bir kullanımı vardır. Çikolatalı tatlı severler için adeta bir mucize gibidir. Herkesin evinde rahatlıkla yapabileceği bir sos olan kakaolu sos, bir başka adıyla çikolatalı sos, her zaman kullanılan ve tercih edilen bir tatlı sosudur. Görsel güzellikten tutun da verdiği lezzete kadar kullanımı için çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Kakaolu Sosun Kullanım AlanlarıKakaolu sos, unlu mamullerin hepsinde kullanılan ve ideal yoğunluğu sağlamada yardımcı olan bir sostur. Her paketinde farklı tarifler ile karşımıza çıkan kakao sos, tatlılarda bir ayrıcalık gibidir. Sadece süt kullanılarak kakaoların kullanılması ile soslar meydana getirilebilir. Kıvamı tam da istendiği şekilde olması için her kakao paketinin üzerinde mutlaka sosun nasıl yapılacağı yazmaktadır. Üstelik hazırlanması çok kolay olan bu sos, kısa süre içerisinde kullanıma hazır hale gelir. Evde kendi kendinize yapacağınız tüm tatlı çeşitlerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bu yüzden her paket kakao üzerinde belli bir ölçü vardır; istenilen kişi sayısına göre kaç paket alacağınızı rahatlıkla görebilirsiniz. Kakaolu Sosun Sağlık ve PratikliğiÖzellikle çalışan bayanların evde mutfakla uğraşmak için pek zamanları yoktur, ancak anne iseler bu tür sosları evde yapmaları ve tüketmeleri faydalı olacaktır. Aynı şekilde çocuklar için de çok yararlı olacaktır. Emziren bayanların ve adet dönemindeki bayanların tatlıya düşkünlüğü herkes tarafından bilinir. Bu yüzden sağlıklı bir şekilde bu tür kakao sosları yaparak hafif tatlılar ile bu tatlı ihtiyacını karşılayabilirler. Kakaolu Sosun Malzemeleri
Kakaolu Sos Nasıl Yapılır?Sosun yapımına başlamak için öncelikle orta boy bir tencere hazırlanır ve ocağa konulur. İçerisine belirtilen malzemeler eklenir ve bir kaşık yardımı ile veya el çırpıcısı ile iyice karıştırıldıktan sonra ocakta normal ateşte kaynaması beklenir. Ancak ara ara kuruyup sertleşmemesi için kaşık ile karıştırmaya devam edilmelidir. Kaynadıktan sonra altı kısılır ve kısık ateşte de üç ile beş dakika arasında karıştırarak kaynatıldıktan sonra istenilen homojen kıvam elde edildiğinde, yani karışım kaşıktan yavaşça akıyorsa, kakaolu sos hazır hale gelmiş olur. Hazırlanan sosu isterseniz puding gibi kaselere yerleştirip yiyebilir veya istediğiniz donutlar üzerine süs olarak kullanarak farklı lezzetler tüketebilirsiniz. Kakaolu sos hazır. Afiyet olsun. |
Kakaolu sos yaparken sosun kıvamını tutturmakta zorlanıyorum. Sosun tam anlamıyla homojen bir yapıya sahip olması için hangi aşamalara daha fazla dikkat etmeliyim?
Cevap yazMerhaba Seçil,
Kakaolu sos yaparken kıvamı tutturmak için birkaç püf noktaya dikkat edebilirsin. Öncelikle, malzemeleri eklerken sürekli karıştırmak önemli. Özellikle şeker, kakao ve unu tencereye eklerken iyice karıştırmalısın ki topaklanma olmasın. Sütü azar azar ekleyerek karıştırmak da homojen bir yapı elde etmene yardımcı olur. Ayrıca, kısık ateşte pişirmek ve sürekli karıştırmak sosun pürüzsüz olması için önemli bir adımdır. Son olarak, sosu ocaktan aldıktan sonra da bir süre karıştırmaya devam edebilir ve gerekiyorsa bir süzgeçten geçirerek daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsin. Umarım bu ipuçları yardımcı olur!
Sevgiler,